ZELF-ontwikkelingsavond-dag

Zelf-ontwikkelingsavond/dag

Vrijdag 20 november 

Dementie anders gezien

Aanvang 14.00u 16.30u
Kosten € 25,- incl koffie/thee en iets lekkers.

We krijgen in onze samenleving steeds meer te maken met dementie. Mensen worden gemiddeld ouder maar de hersenen takelen toch langzaam af. Haarvaten verkalken, worden minder flexibel en hersenfuncties nemen af.

Mensen gaan werkelijk terug naar het kind zijn. In de volksmond wordt daarom ook gezegd: hij/zij is kinds aan het worden.
Het kan zomaar zijn dat de ziel nog kindstukken in de ervaring wil brengen die nog niet geheeld zijn. Nog niet getransformeerd of vrij zijn. Oorlogstrauma’s en angsten worden vaak herbeleefd.

Misschien speelt dementie ook bij jou in de familie. Er spelen zich dan hele processen af. En ieder ervaart dat op zijn eigen manier. Zowel degene die het proces ondergaat als degene die ermee samenleeft.

Je komt met ervaringen in aanraking die je nog nooit hebt meegemaakt in relatie met desbetreffende persoon. Als het een van je ouders is, kan dat best een hele impact op je hebben. Plotseling kan iemand agressief worden of jou helemaal voor iemand anders aanzien. Het feit dat je ouders het niet meer weten, dat je alles moet herhalen, kan ook in jou gevoelens losmaken die je liever niet ervaart of liever vermijd.

Deze vermijding van gevoelens gaat als een blok tussen het contact staan met de desb persoon. Terwijl dat nou net het aller pijnlijkste is. Het verlies van contact.......En dat wil je niet, omdat je voelt dat je aan het verharden bent.

Wat kun je wel doen om open en zacht te blijven? Daar wil ik graag meer over vertellen en je laten ervaren wat het verschil is. Zodat je in de laatste levensfase met je dierbare in alle openheid de liefde meer dan ooit kan ervaren.

Je bent welkom!

Zelf ont-wikkelingsdag algemeen

Naar gelang van wat er op dat moment speelt bij veel mensen wordt het thema voor de avond of dag bepaald. Het hangt dan als het ware al in de lucht. Aan de hand daarvan gaan we invoelen wat er nodig is om dit thema uit te diepen, te voelen en aan te pakken om met jullie hiermee aan de slag te gaan.

Een voorbeeld thema:

Rust vinden in jezelf.
Je voelt je vaak opgejaagd, soms voel je je hart razen door je keel, je kan moeilijk stil zitten of je wordt onrustig als je niks doet, je moet zoveel van jezelf. Je voelt je onrustig op je werk, in je relatie of gewoon thuis.

Dan zijn deze thema dagen/avonden perfect geschikt om met jou aan de slag te gaan.

Hoe gaan we te werk.
We gaan eerst het thema in jou verkennen en erkennen. Hoe ziet die onrust eruit, wat doet het met je, waar beperkt het je, waar komt het vandaan, wat zou er met je gebeuren als je wel de rust zou vinden, wat heeft het jou opgebracht en welke verborgen kwaliteit schuilt erachter? Dat wordt deze avond/dag inzichtelijk gemaakt voor je.

Daarna gaan we met jou aan het werk door middel van meditatie, oefeningen, klank, lichaamswerk, creativiteit, de natuur en systemische opstellingen. We stemmen af wat er nodig is voor jou om de weg terug te vinden naar je innerlijke rust.

De datum en het thema van de avond of de dag staan op de agenda.